5. osztály

Ismerkedés az Edison robottal

A gyerekek megismerkednek az Edison robottal. Beolvassák a kódokat és tesztelik a robotot.

Edison pályatervezés

Kódolás órája


Mezopotámiától a mai töriórákig csak rejtvénnyel

Ismerkedés a microbittel

6. osztály


Kódolás órája

Ismerkedés az Edison robottal, pályatervezés

Lego Prime

Microbittel játszunk

Üzenet a középkorból

7. osztály


Bináris számrendszer

7. osztályban a kettes számrendszerrel kezdtünk el foglalkozni, ezt a "száraz" technikai elmélet után (áramkörök; van áram - nincs áram) barkóbával modelleztük le, hogy tudniillik a gépek zárt, vagyis eldöntendő kérdések sokaságában gondolkodnak, akár ebben a játékban. Önként jelentkező gyerekek gondoltak valamire, és ahogy a kérdésekkel a többiek igyekeztek leszűkíteni a kört, közelebb jutni a válaszhoz, az "igen" válaszokhoz feljegyeztük az 1 -est, a "nem"-hez a 0-t, s így akár vissza is tudtuk fejteni a folyamatot binárisan. Közben jól szórakoztunk:)Ezután még érdekességképpen megnéztünk egy weboldalt, ami a billentyűzet karakterekhez tartozó bináris kódokat jeleníti meg, így mindenki meg tudta nézni pl. a nevét, vagy egyéb szövegeket, miképp néz az ki a számítógép számára (tehát gépi kódban).

8. osztály

Irodalmi irányzatok szófelhőbe kódolva

Versek emojik-ba kódolva

Guillaume Apollinaire: Kikericsek c. verséhez  

Tóth Árpád Körúti hajnal c verséhez 

Gyakran használt jelek/ ikonok megjelenítése 3D-ben


Algoritmus személyesen

8. osztályban az algoritmus fogalmát nézték meg, megbeszélték, hogy a hétköznapi életben is csupa ilyen tevékenységeket folytatunk. Kitértek a 3 fő vezérlési szerkezetre (szekvencia, iteráció, szelekció - persze tömören) átbeszélték mikor használjuk, szintén életből vett példákon keresztül. Ezután egy önként jelentkezőből "KIBORG"-ot az osztálytársak "programoztak be". Az feladat (algoritmus) egy ablak becsukása volt, a kiborgnak elemi lépésekre lebontva mondták meg, mit kell tennie. Az egyszerű példában mindhárom vezérlési szerkezet szerepelt. A küldetést az emberi robot teljesítette.:)


Délután...


Kódolás órája

Jelnyelvvel kódolunk, ismerkedünk

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el